Nya sorters bloggar

Bloggosfären innehåller text. Mycket text. Väldigt mycket text. Däremot innehåller den inte särskilt mycket ljud.

weblogs.se hittar jag endast en ljudblogg; reflex. Fast i det här fallet handlar om texter som kryddats med ljud. Lite grand som dikter som blivit tonsatta. Men de intstrumentala bloggarna då? De, vars anteckningar endast är ljud?

Hur tufft hade det inte varit att gå in på en blogg och användaren börjar läsa upp sin senaste blogg så fort sidan är färdigladdad?

Något av en radioblogg alltså.

Det finns fler idéer. Varför inte köra fullt ut och starta en TV-blogg? I och med att var och varannan datoranvändare verkar ha sin egen webbkamera nuförtiden så vore det väl inte omöjligt att varje "anteckning" är en filmsekvens. Bloggaren kan t.ex diskutera senaste Ericsson-telefonen medan han lagar mat i köket, han kan visa upp boken han köpt och läsa högt ur den lite avslappnat i soffan, hon kan bjuda in vänner till en vinprovarkväll och lägga upp en sekvens med deltagarnas kommentarer kring vinerna osv, osv.

Varför sitter vi bara och skriver? Varför sjunger vi inte ut våra anteckningar istället?


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Funderingar.

Torsdag 2003-10-16 20:54
Skriv en kommentar!

Kommentarer:7. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Kent: Jo, foto-logg är också ett exempel, men betydligt mer utbrett. Kika på http://www.weblogs.se så hittar du några stycken.

2003-10-20 22:26

6. Kent Lundberg (Stjärnklart)

Varför inte bara en enkel foto-logg. Jag tror de flesta idag innehar en digitalkamera. Jag har bara sett en fotologg, men kommer inte ihåg var. Fota t e x en vanlig dag i Åmål eller kunderna utanför korvkiosken i Sävsjö.

2003-10-20 22:20

5. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Alex: Det ska jag göra. Tack för tipset!

2003-10-19 14:07

4. Alex Berman (reflex)

Mats: Sök på "audblog audio post" på Google (det är så länkarna till mp3-inläggen brukar heta).

2003-10-19 14:06

3. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Alex: Audblog låter intressant. Vet du någon blogg som använder tjänsten?

Niklas: Vem vet, jag kanske lägger upp en mp3-fil framöver. Men det är sant, det är lite trixigare att pyssla med ljud än med text. Men å andra sidan behöver det inte vara konstigare än att använda en diktafon och lägga över innehållet, det handlar ju också om att få ut tankar och idéer.

2003-10-18 16:59

2. Alex Berman (reflex)

Tjänsten Audblog (www.audblog.com) låter dig ringa till ett visst telefonnummer och posta ett blogginlägg ungefär som på en telefonsvarare. Inlägget läggs automatiskt upp som mp3 på din blogg. Kostar visst lite pengar tror jag.

Angående min blogg: Kul att du uppmärksammar den, och som sagt synd att jag verkar vara ensam om att posta ljud. Intressant det du skriver om att mina ljud mest är en "krydda". På min engelskspråkiga sajt, www.timebend.net, är jag mer fåordig och låter ljuden tala mer själva. Men det finns sällan något berättande inslag i ljuden, och det är inte heller meningen i mitt fall.

2003-10-18 14:33

1. Niklas Johansson (Enkelriktat)

Bortsett från att det vore så mycket krångligare att prata in texterna, skulle jag inte hellre vilja göra det. Jag skriver för att få ner tankar som jag vill bli av med. Texterna kan jag redigera så att de blir någorlunda läsliga. Det vore fantastiskt jobbigt att redigera ljud på det sättet.

Fast jag kanske överdriver. Du får börja själv så ska jag omvärdera min uppfattning. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas

2003-10-16 21:41

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info