HPDatabas

HPDatabas huvudmenyUnder 1991 - 1994 var HPDatabas ett av mina största intressen. HPDatabas var en BBS även om ingen HPDatabasare ville erkänna det då. "Trams, det är en databas!" sa man. Detta var långt innan Access skulle bilda motor i något som kallades för Klocklös i Tiden och var en blogg.
(Från och med 1 november 2015 drivs bloggen av MySQL istället för Access.)

Det som skiljde HPDatabas från andra BBS:er var främst grafiken. Man använde prestel-grafik, alltså samma grafik som text-tv använder. Det fanns inga filladdningsmöjligheter utan man skrev inlägg, det var vad det gick ut på. Det fanns klotterplank, undermenyer för olika datorer (C64, Amiga, PC osv), eget postsystem mm, mm.

Varje allhelgonahelg anordnade sysop (systemoperatör) HPD en basträff i sitt hus i Barsebäck. Jo, han bodde där (i byn alltså, inte kärnkraftverket) och vi tyckte att basträffarna var både strålande och lysande. Han jobbade under den här tiden på kärnkraftverket med energi- och kärnkraftsinformation.

Basträffarna och det faktum att man bara kunde skriva till varandra och inte ladda hem spel och liknande gjorde att vi fick en bra gemenskap i basen. Som mest var det över 200 personer registrerade, men järngänget bestod väl av ett tjugotal.

Efter hand försvann intresset hos många av oss och i början av maj 1994 bestämde sig HPD för att låta HPDatabas somna in. Men fortfarande är vi några stycken som träffas hemma hos HPD varje allhelgonahelg, även om "hemma hos HPD" numera är i Kävlinge.
(Som numera (2015) är i Malmö)

I oktober 1992 dog en av HPDatabas populäraste användare; PYX. Han bodde i Klippan, några mil från mig och hade även han en Commodore 64 på den tiden. När jag började logga in i HPDatabas var det han som var sysop för underbasen C64/128-hörnan, en uppgift som vi efter ett tag delade på. Han var mycket kunnig när det gällde det mesta om C64:an. Han kunde programmera, vad som hände inom spelmarknaden och framförallt kunde han pula med elektroniken.

Men som sagt, i oktober 1992 kom chockbeskedet (det var verkligen ett chockbesked, ingen anade någonting) att han dött i lungcancer. Han hade skrivit ett sista meddelande en vecka tidigare. Han skrev "PYX mår inte så bra för tillfället". Det var det enda. En vecka senare skickade en IRL-kompis till honom ett brev i basen till HPD där han förklarade att PYX dött.

Detta fick mig att fundera över en hel del förstås, men det jag tänkte ta upp nu är lite grand det som Steffanie för någon vecka sedan i sin anteckning Får man ta bloggen med sig in i himlen?. Anteckningen handlade om huruvida man ska låta material av avlidna personer ligga kvar på nätet. Jag undrar hur någon skulle kunna stoppa att alla mina hemsidor ligger kvar...

Jag har haft hemsidor på olika ställen sedan 1996 någon gång och många av dessa finns fortfarande kvar. På den tiden jag gjorde dem var jag säkert stolt över dem, men nu är det bara rester av.. Tja, en svunnen tid kanske?

Jag är ganska övertygad om att mina sidor kommer att ligga kvar, men det är inte det som bekymrar mig. Vad händer om jag omkommer på väg till jobbet imorgon bitti? Hur ska mina internetbekanta, bloggläsare, emailkompisar, ICQ-chattare mfl få veta detta? Okej, mina bröder är inte okunniga inom internetområdet, de hade säkert lyckas skicka ut meddelande om detta via ICQ och mail, men bloggen då?

Den är lösenordsskyddad och jag tror knappast att de på rak arm vet hur man lyckas snoka reda på det. Kanske man skulle lämna instruktioner i ett kuvert? (Får endast öppnas vid dödsfall)

Det gjorde jag faktiskt när jag var som aktivast i HPDatabas och ingen i min IRL-bekantskapskrets visste hur man loggade in. Fast jag gömde det nog för väl för att någon skulle hitta det utan att ha storstädat rummet jag bodde i då..

När vi ändå är inne på morbida tankar så uppkom det en liten diskussion på Linda M´s blogg (Steffanies inneboende) om vilka låtar som skulle spelas på ens begravning. Jag lovade Steffanie att återkomma i ämnet. Det gör jag fortfarande. Tills vidare får ni gärna skriva om vad ni läsare skulle vilja ha spelat på er begravning. Det finns en kommenteringsfunktion under anteckningen.

(Ursäkta, det blev visst lite långt idag. :) )

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2003-06-16 18:32
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. David Hansson (Davids hemsida)

Jag minns någon motorcykelåkare som hade en hemsida med sina varvtider på Nürberger ring (eller hur det stavas). Dock ersattes sidan plötsligt av beskedet att han helt enkelt kört ihjäl sig på en oljefläck på banan.

"Blott en dag, ett ögonblick i sänder" passar bra på min begravning. Det är en vacker begravningssång.

HPDatabas var mycket rolig att vara med i. Nu är det så oändligt mycket lättare att kommunicera digitalt via SMS, epost, ICQ, bloggar etc etc - men så var det inte då. Sidorna var korta och man fick se till att helst få in det man ville säga på 40 tecken i bredd och ca 20 rader.

2003-06-16 19:38

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Det är ganska brutalt att få reda på dödsfall på det sättet. Fast vad ska man göra?

HPDatabas var speciellt ja. Utan den vete 17 hur jag skulle firat midsommar. Nu kommer det ju några vänner och några nya i alla fall. Det ska bli kul!

2003-06-16 19:50

3. plank (rymdimperiet)

Highway to Hell - AC DC.
Egentligen den enda låten jag kan tänka mig till min begravning.

2003-06-17 01:59

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

plank: Vågar du inte ha en mjuk begravning eller? :)

2003-06-17 13:23

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info