Alla anteckningar inom kategorin Livet/Funderingar

En krona var tredje minut

Det är den 25e idag vilket ju är den klassiska löningsdagen för många. Vi jobbar sisådär 168 timmar för att få ihop den nödvändiga månadsinkomsten.

Det är svårt att räkna på hur stora utgifter jag har per månad idag eftersom familjen har gemensam ekonomi, men jag gjorde ett litet tankeexperiment att jag behöver få ut ungefär 16 000kr i månaden eller 192 000kr om året för att kunna dra mitt strå till stacken.

192 000kr om året, det är inte mer än 22kr i timmen, räknat på alla årets timmar.

Kan du hitta en affärsidé som generar en vinst på 22kr per timme efter skatt och dylikt så kan du alltså sluta ditt dagjobb.

Det låter inte mycket. Det ska droppa in en krona i vinst var tredje minut.

Säg till när du lyckats och berätta gärna hur du gjorde.

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Fredag 2016-03-25 19:20
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dagens fråga

Är det bara jag som ofta vaknar med lite lätt huvudvärk om jag sovit en stund på dan? Vad kan man i så fall göra för att undvika huvudvärken?

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Tisdag 2016-01-05 20:01
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!En enkel fråga

Vilken månad är längst?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Fredag 2005-10-14 21:27
19 kommentarer.
Skriv en kommentar!Skitbra och jättelite

Det är lite motsättningar i de här begreppen, skitbra och jättelite. Ändå är de så normala uttryck att man inte tänker på det. Utom nu då för att ha något att skriva om.

I bästa Stationsvakt-stil ger jag er nu två länkar i ämnet:

Skitbra ger 40500 träffar på Google.
Jättelite ger 1070 träffar på Google.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Torsdag 2005-03-03 19:32
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tankar i affären

Jag gick ner till affären i förmiddags och kom att tänka på en del saker.

För några veckor sedan skrev en bloggare, minns tyvärr inte vem, att han/hon undrade varför folk inte tar ut jämna pengar istället för att betala jämnt när de betalar med kort. Alltså, om man ska betala 238.50:- kanske man säger "ta det på 500:-" men bloggaren frågar sig varför inte säga "lägg på 200:-" istället för att få ut jämna pengar. Vem vill ha ännu mer småmynt i plånboken?

Hur som helst, någon vecka efter att jag läste detta gjorde killen framför mig i kön precis detta. "Ta det på 208:- istället" sa han. "Du vill ha ut 100:- ?" undrade kassörskan. Precis.

När jag lagt upp varorna på bandet lade jag fram kvittot på mina pantade flaskor. Kassörskan slog in priserna på varorna och frågade sedan om lappen jag lagt fram var min. Ja, sa jag. Jag trodde jag missat att någon lagt den där, sa hon.

Och det är då jag ska vara tyst. Jag ska inte säga "Det var ju precis vad du gjorde." och sedan förklara att det var jag som var denna någon. Långsökt skämtande är verkligen min starka sida. Synd bara att folk som inte känner mig inte fattar det. :)

Och så kom jag på hur man ska spara pengar när man handlar också. Idag glömde jag att ta en plastkasse vilket jag upptäckte när jag betalt och ner för att packa ner mina varor. "Jag glömde ta en kasse" sa jag till kassörskan, tog en och titta upp för att få reda på vad jag skulle betala för den. "Ta du den" sa hon. I vanliga fall kostar de väl 1.50:- eller nåt sånt.

Fast i och för sig kan man ta med en begagnad plastkasse hemifrån också..

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Söndag 2004-10-03 13:43
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!Sveriges nationaldag

Det börjar närma sig nationaldan. Den fjärde maj ifjol skrev jag om vad som hände den fjärde maj 1991 och varför det ibland kallas den blågulaste dagen i historien.

Nästa år ska den sjätte juni bli helgdag enligt ett förslag. Istället ska annandag pingst bli vanlig arbetsdag. Detta gör att en vanlig åtta-timmar-per-dag-arbetare kommer att få jobba två timmar och 17 minuter mer per år.

Istället för att alltid vara lediga den bestämda dagen (annandag pingst är alltid en måndag) så kommer vi nu bara att vara lediga 5 av 7 gånger som det är nationaldag eftersom den kan infalla både arbetsdag och helgdag.

Om man räknar in klämdagar (då nationaldagen infaller på en tisdag eller torsdag) så blir det dock likvärdigt, men alla företag gör ju inte så.

Varför inte bara införa en ny helgdag, har svenska staten inte råd med det?Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Tisdag 2004-05-04 18:50
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Att lära sig

Jag funderade lite grand kring uttrycket "lära sig" idag i och med Niklas (Enkelriktat) uppmaning att skriva om något man lärt sig under dagen.

Om jag t.ex läser att det var Ika Nord som spelade katten Findus i julkalendern 1993 så är det något jag får reda på.

När jag plötsligt får grepp om hur jag ska göra för att jonglera mina tre jongleringsbollar så lär jag mig behärska jongleringskonsten.

När jag lär mig hur en ny maskin på jobbet fungerar så lär jag mig hantera den.

När någon säger "har du hört det här?" så tar jag del av information.

Det finns som sagt olika sätt att lära sig saker på.

Vad har jag lärt mig sedan sist då? Tja, att inte alla musikintresserade vet vem Grasshopper i Mercury Rev är kanske och att det jobbar en tjej med vackra ögon på Statoil i Båstad.

Ärligt talat, jag har nog inte varit så uppmärksam på vad jag lärt mig som jag borde.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Torsdag 2004-01-29 21:16
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur lång tid är okej?

Är det inte typiskt? När Så funkar det nu lagts ner, då kommer frågorna man så gärna vill ha svar på.

När någon nyser till exempel. Hur lång tid efteråt är det okej att säga prosit? Tio sekunder? En minut? Fram till torsdag eftermiddag?

Eller när man är ute och går på stan och ska in i en affär. Hur långt innan är det okej att smita förbi någon som man förstår ska in i samma affär?

För övrigt sov jag bara knappt sex timmar i natt och min bil står med fastfruset lås hos Gånte som blev tvungen att köra mig hem efter att vi sett sex-sju avsnitt av HippHipp! på DVD (med kommentarer, vilken höjdare!).

Om det är de många HippHipp!-avsnitten eller den för korta sömnen som gjorde att frågorna dykt upp vet jag inte. :)


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Söndag 2004-01-18 10:13
14 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tanketrådar

Några tanketrådar efter besöket hos Håkan tidigare idag (mest för eget bruk):


 • RSS-programmering
 • Vad är en hög?
 • Russells paradox
 • Elin Oxenhielm


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Söndag 2004-01-04 16:47
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kontroll av språk

Jag antar att detta är något som Håkan antingen har 30 färdiga svar på, eller också sätter igång att forska i ämnet.

Finns det formler för att kunna ta reda på vilket språk en text är skriven på bara genom att räkna antalet bokstäver?

Engelskan borde till exempel ha ett överskott av W (pga alla when, what, why, where, who osv) jämfört med genomsnittsspråket. Svenskan har sin motsvarighet i V (vad, vilken, vilka, varför, vem, var osv) men framförallt i Å, Ä och Ö. :)

Tyskan borde ha ett överskott av Ü. :)

Det vore intressant att använda ett program som räknar bokstäver och som sedan utifrån vissa satta gränsvärden kommer fram till vilket språk texten är skriven på, gränsvärden som efterhand blir bättre och bättre, precis som K9 blir bättre och bättre på att skilja ut spam från vanliga mail.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Torsdag 2003-12-18 18:00
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Uttryck

Det finns två uttryck som man bygger av orden "mycket" och "lite". Det ena uttrycket är "mycket lite" och det andra uttrycket är "lite mycket".

Det första uttrycket betyder att någonting är mindre än lite. Det andra uttrycket betyder att någonting är större än mycket. Konstigt.. Det borde ju vara lika mycket.

Om 3 är lite och 20 är mycket så blir mycket lite 20 + 3 = 23. Lite mycket blir 3 + 20 = 23. Eller så kanske det ska vara så att lite mycket är mycket, fast lite mindre mycket än mycket. Om mycket är 20 kanske lite mycket är 18. Mycket lite är mer än lite, men fortfarande lite. Om lite är 2 kanske mycket lite är 2.5.

Men i verkligheten så är det ju tvärtom. Mycket lite är mindre än lite, låt säga 1.5 kanske. Lite mycket är mer än mycket, kanske 22, eller ändå upp mot 23 kanske.

Av tre möjligheter används alltså den minst sannolika möjligheten. Man undrar ju vem som tänkt ut detta. Kanske Henrik Schyffert eller någon annan ironisk person?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Lördag 2003-12-13 15:09
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!En bra fråga?

Vad är en bra fråga? Om någon ställer en fråga till dig och du inte kan svara då kanske du svarar att det är en bra fråga. Vad är det för bra med en fråga man inte kan svara på? Och om nu en fråga man inte kan svara på är en bra fråga, vad är då en dålig fråga?

"Vad är det för dag idag?"
"Det där var en dålig fråga, det är ju onsdag!"

Kan man säga så? Är en lätt fråga samma sak som en dålig fråga? Om det är så, betyder detta att folk som går ner i vikt mår dåligt? Eller att man kan ta körtkort för dålig motorcykel, dålig lastbil osv.

Men om nu lätt och dåligt är samma sak, då borde ju svårt och bra vara samma sak. Allting har ju en motsats som Monica konstaterar den 8/12 (ingen arkivlänk).

Detta måste ju betyda att om en elev som precis fått ett prov placerat framför sig utbrister: "Vilket bra prov!" så betyder det egentligen "Vilket svårt prov!". Men vilken elev säger så om ett svårt prov? Om provet hade varit varit dåligt, jag menar lätt, så hade det varit naturligare att eleven sagt "Vilket bra prov!" eftersom det ur elevens synpunkt är bättre ju enklare provet är.

Ska man bli lite långsökt så skulle man genom mina slutsatser kunna säga att Enkelriktat = Dåligriktat = Sju meter utanför, men att påstå att Niklas skulle missa målet är att överdriva å det grövsta. Oftast är hans anteckningar mitt i prick.

Så vad är en bra fråga egentligen? Och framför allt, är frågan "Vad är en bra fråga?" en bra fråga? Och är i så fall frågan Är frågan "Vad är en bra fråga?" en bra fråga? en bra fråga? Vilket leder till nya frågor som leder till nya frågor.Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Onsdag 2003-12-10 21:10
12 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur lång tid tog det?

Jag var hemma och åt på lunchen igår eftersom jag glömt skriva upp mig på matlistan på jobbet.

Medan jag äter tittar min bror på reprisen av På spåret. I början ger Ingvar Oldsberg oss tittare ett problem. Vilken ort är "Fin grus för skojs skull"?

Jag funderar medan jag äter men kommer inte på det. När jag åker tillbaka till jobbet har jag redan glömt problemet.

När jag någon timme senare sitter och jobbar så kommer jag ihåg problemet och tio sekunder senare så kommer jag på rätt svar.

Frågan är nu hur lång tid det tog för mig att lösa problemet. De tio minuter jag funderade på det medan jag åt plus de tio sekunder jag funderade på jobbet eller funderade jag omedvetet på problemet under den timme då jag inte aktivit funderade över det?

Det rätta svaret är naturligtvis Leksand vilket man ser om man markerar det dolda ordet.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Torsdag 2003-12-04 19:15
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Världens bästa kopieringsskydd!

Det finns bara ett säkert sätt att kopieringsskydda musik, bryt sönder CD-skivan.

Jag menar, så länge man kan spela upp låtarna på en CD så kan du kopiera dem. Det blir kanske inte i CD-kvalité, men kopierade blir dem.

Så för att undvika att en CD blir kopierad kan man bara göra en enda sak, förstöra den.UPDATE!

Idag, den 19 november, upptäckte jag Tommys blogg, Svart Anka och vad skriver han ett par dagar senare?"Att kopieringsskydda musik, filmer och annat som spelas upp analogt (så att säga) går inte. Du kan alltid kopiera det och föra över det till digital form. Alltid."Kunde inte summerat det bättre själv.

länk till Tommys anteckning om kopiering


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Söndag 2003-11-16 13:29
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Något att blogga om?

Idag har jag verkligen torrbloggat (bloggat i huvudet alltså) hela dan. Jag har inte tid att skriva några utförliga anteckningar nu så jag skickar bara upp lite ämnen jag har spånat kring.


 • Niklas drömdator
 • Det perfekta kopieringsskyddet för musik
 • Sätta upp ett eget publiceringsverktyg för vem som helst att använda.
 • Vad gör en bra fansite?
 • Varför alla intressanta tankar man har försvinner när man sätter sig vid datorn för att skriva ner dem.
 • Mitt problem att komma ihåg källan. "Någon skrev..." "Någon sa..." "Jag läste någonstans att..."
 • Vikten av att alltid ha något att se framemot (inom greppbar tid).
 • Varför inte weblogs.se nämndes i artikeln om bloggar i InternetWorld.

 • Kort summering av första året med Klocklös i Tiden
 • Filosofi: Har jag träffat ettan, tvåan och fyran på listan över de svenska bloggarna i senaste IW?


Utöver detta så hade jag en mängd andra funderingar som är som bortblåsta nu. (Läs punkt 5.)


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Fredag 2003-11-14 17:11
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Finns något före sin upptäckt?

Jag hade två kompisar, David och David, på besök i fredags-lördags. Bland annat dök frågan i rubriken upp vid ett tillfälle. Jag hävdade att bara för att det oktala talsystemet inte använts innan någon upptäckte det så måste det ju ha funnits och hade som argument att Amerika fanns innan 1492.

David den yngre menade att matematiska regler och konstanter inte finns innan någon kommer på dem eftersom (om jag tolkar honom rätt) de inte upptäcks utan konstrueras.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Söndag 2003-10-19 16:27
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!EMU eller inte

Jag tänker inte ge mig in i någon debatt om huruvida Sverige ska gå med i EMU eller inte. Jag har inte försökt ta reda på fördelar och nackdelar med att gå med respektive stå utanför. (Fast är det inte så att Sverige kommer att gå med ändå, oavsett vad folkomröstningen visar?)Vad jag tänkte skriva om är hur vårt tankesätt kommer att klara en omställningen till euro. När vi reser utomlands tänker vi fortfarande i kronor. Någonting kostar så och så mycket av landets valuta, det blir ungefär 55 svenska kronor, det går åtta kronor på en dollar osv.Hur lång tid tar det att uteslutande tänka i euro? När försvinner kronans värde ur ens medvetande? Någon som bott utomlands en längre tid som kan svara kanske?


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Lördag 2003-07-05 12:32
8 kommentarer.
Skriv en kommentar!Uttjänta uttryck

Niklas skriver om uttryck som börjar förlora sin innebörd. Han tar som exempel vrida/skruva upp volymen och veva upp bilfönstret. Jag har inte råkat för detta själv (jag tillhör också den generation som är uppväxt med vred till volymen och vevar på bildörrarna) men däremot var jag med om en lite dråplig situation när jag hälsade på min mormor. En annan gäst var min då 12-13-årige kusin. Vid ett tillfälle ville han låna telefonen, men kom snart tillbaka och frågade hur man gjorde. Telefonen var nämligen av den gamla sorten med... Hjälp mig nu.. Vad heter det? Den där runda saken med hål i som man snurrade för att slå numret? Ibland försvinner ord för mig... Lite jobbigt när man skriver faktiskt. :)Påtänkt senare:

Nummerskiva var ordet, sa Bull.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Lördag 2003-03-29 14:37
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Funderingar

Idag hade jag väldigt många funderingar kring svenska språket när jag satt på jobbet.
Ta till exempel ordet "besvärjelse". Varför stavas inte det besverigelse?
Apropå Sverige så var det inte många år sedan jag fick reda på att namnet kommer från Svea Rike.


En annan sak att fundera över var den fråga som
Hans ställde till sina besökare (jag var en av dessa) i helgen.

"Det regnar. Vadå det?"


Precis. Vad är det som regnar? Ordet "det" används ju som ersättningsord för någonting, vad ersätter "det" i det här fallet?


Jag har funderat på det, men jag har inte kommit fram till något bra svar.Något jag också funderat över idag är Flow som Niklas skriver om i sin blogg
Enkelriktat. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva Flow, men man skulle kanske kunna säga att det är en känsla av lyckorus. (Niklas beskriver det mycket bättre än jag, men i hastigheten hittar jag inte den anteckning om fenomenet som jag letade efter. Jag kan tänka mig att fotbollsspelare känner Flow när de gör segermålet i en viktig match. Jag kan tänka mig att jokerspelaren känner Flow när det går upp för honom att han just vunnit 32 miljoner kronor. Niklas var inne på en intressant tanke när det gäller Flow och brottslighet. Att begå brott blir som ett beroende eftersom känslan av Flow är så stark.


Jag känner Flow när jag spelar innebandy. Jag känner Flow när jag programmerar min bloggs kommentera-funktion. Jag känner Flow när jag öppnar en ny bok av någon av mina favoritförfattare. Det händer att jag känner Flow när klockan närmar sig utstämplingsdags på fredageftermiddagen trots att jag inte har något speciellt planerat inför helgen.


När känner du Flow?
Imorgon börjar Expedition: Robinson, passar inte avskiljaren ovan perfekt med anledning av detta? Jag tänkte bara berätta att jag åker till Linköping imorgon bitti och kommer hem söndag kväll så något mer bloggande lär det inte bli för min del den
här veckan. Jag hinner knappt börja innan det är dags för en paus. Skämt åsido, jag har bloggat ett tag på andra ställen, men antingen har blogg-verktygen varit för enkla och inte fallit mig i smaken, eller också har jag inte förstått hur man skulle göra för att få tillgång till alla funktioner. Men för att hitta de tidigare bloggarna får ni leta lite, känner inte för att lägga ut länkar till dem just nu. Antagligen kommer jag att skriva om det mest intressanta från tidigare bloggar här ändå.


Den här bloggen har förresten precis blivit stolt medlem i Svenskt webbloggindex.Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Fredag 2002-11-15
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Företagstillgångar

Idag läste jag en intressant fundering hos Niklas på Enkelriktat som handlade om företags tillgångar. Han menade på att det fanns tre
huvudtyper av tillgångar; humankapital (personalen och dess samlade kunskap), strukturkapital (den kunskap som blir kvar i företaget om man tar bort humankapitalet, till exempel rutinbeskrivningar, dokumentation och liknande.) och kundkapital. (kunderna och den kunskap de besitter.)


Allt mynnade ut i en fundering kring företagscommunity, något jag blev så sugen att ta upp med VD, IT-ansvarig och andra inblandade att jag började fundera över ett mail till dessa. Antagligen stannar det vid tanken, men det är en intressant sådan.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Torsdag 2002-11-14
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Visa äldre anteckningar