Alla anteckningar inom kategorin Skriva/Språket

Komplimerad?

Nytt ord?

Komplimerad: Att få en komplimang av någon.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Tisdag 2005-03-01 20:53
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Språkkunnig?

Två frågor.

1. Vilka språk behärskar du? På vilka språk kan du alltså göra dig förstådd?

2. Vilka språk förstår du? Vilka språk kan du tolka?

Jag behärskar:
 • HTML
 • Morse
 • i-språket
 • Svenska
 • Rövarspråket
 • Vb-script (ASP)
 • Engelska
 • Basic 2.0 (C64-basic)
Jag förstår:
 • HTML
 • Morse
 • Svenska
 • Rövarspråket
 • Vb-script
 • Engelska
 • Basic 2.0 (C64-basic)
Det är möjligt att listan kan komma att fyllas på efterhand som jag kommer på fler språk.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Lördag 2004-05-15 10:10
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur läser du?

Som jag skrivit om tidigare så florerar just nu en text som går ut på att det går att läsa en text oavsett i vilken ordning bokstäverna kommer, bara de två första och de första är rätt.

Kalle i klätterträdet menar att det räcker med en bokstav.

Då kliver Håkan Kjellerstrand in i handlingen och programmerar ett program att översätta en valfri text till slumpmässig med 1, 2 eller hur många bokstäver man nu vill ha på rätt plats, både i början och i slutet.

Reading scrambled words kallar han programmet för.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Måndag 2003-09-15 22:23
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ordlek

Jag har mycket tid över till tankeverksamhet på jobbet då jobbet i sig sällan kräver särskilt mycket tankeverksamhet.

Senaste dagarna har jag roat mig med en formel som jag inte helt lyckats nå det ultimata svaret på.

Tänk dig följande formel:

xZy = w(v)

där x och y är vilka bokstäver som helst och hur många bokstäver som helst. x och y behöver inte vara lika, innehålla lika många bokstäver eller ens innehålla några bokstäver.

Z är alla nio vokaler i alfabetet, fast inte samtidigt.

Svaret w(v) är hur många giltiga ord formeln bildar, samt på vilken vokal det första ickeordet dyker upp.

Låter det krångligt? Låt mig ta ett exempel.

xZy = w(v)
Byt ut x mot br och y mot d
Om svaret blir ett giltigt ord visar jag det med sant i mitt exempel, annars blir svaret falskt.

brAd = falskt
brEd = sant
brId = falskt
brOd = falskt
brUd = sant
brYd = falskt
brÅd = sant
brÄd = falskt
brÖd = sant

Så om värdena man stoppar in i exempelt är
x = br
y = d


så blir svaret brZd = 4(1).
4 giltiga ord och fel redan på första vokalen.

Ett annat exempel.
x = d
y = g

dAg = sant
dEg = sant
dIg = sant
dOg = sant
dUg = sant
dYg = falskt
dÅg = falskt
dÄg = falskt
dÖg = sant

Svaret blir här 6(6). Sex giltiga ord och fel först i sjätte vokalen.

Vad är det bästa resultatet du når med min formel? Som du ser är alla former (dug = uppmaning att duga t.ex) giltiga. Jag hittade efter mycket om och men en lösning som gav 8(8). Hittar du någon som ger bättre resultat? Som du kanske räknar ut finns det bara två resultat som är bättre; 8(9) och 9(0). Om man har rätt i alla nio fall så finns det ju ingen felaktig första vokal.UPDATE!
Xipe löste problemet och fick samma lösning som jag, men till skillnad från mig så visste han att "käl" är ett giltigt ord. x=K, y=L var alltså lösningen som gav mig 8(8) och Xipe 9(0).Finns det fler 9(0) tro?
Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Lördag 2003-09-06 13:23
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur läser vi?

Min bror skickade mig nyss en text via ICQ.

"Inresstant!
En vestenkalpig unsdernöking gjord vid ett untivseriet i Enlgand har visat att utfiall de två fösrta och de två sista botskevärna i alla orden i en text är ritkigt plessarade, spelar det liten roll i viklen
orgnindslöfjd de övirga boskvätrena i orden kommer. Tetxen är fullt läbsar t.o.m. om de andra bokestävrna kommer hullorebmuller!
Detta eftorsem vi inte läser varje enkisld botksav, utan ser bidlen av ordet som helhet."


När jag förstod vad det gick ut på hade jag inga problem att förstå texten. Men hur fungerar det för en dyslektiker? Hur fungerar det för de som läser i bilder? Hur fungerar det för Niklas?

Jag försökte hitta mer information om texten med hjälp av Google utan att lyckas.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Måndag 2003-09-01 20:12
8 kommentarer.
Skriv en kommentar!Blogga i mitt huvud

Både Stephanie och Mattias (jag har för mig att någon mer skrivit om detta men hittar inte anteckningen i hastigheten. Påminn mig gärna!) har skrivit om "mental blogging" som Stephanie kallar det, alltså att blogga i tanken.


De är inte ensamma om att komma på saker att blogga om när de inte har möjlighet att skriva ner det. Med tanke på att jag sitter och har enformiga jobb större delen av dan så blir det mycket tid över till att tänka, och så klart kommer jag på en del som kunde varit intressant att skriva ner här. Jag blir bloggisk helt enkelt.När jag sedan kommer hem, läser lite på Weblogs.se, kollar om något kommenterat någon av mina anteckningar, kollar om det finns något att häckla på Aftonbladet osv, utan att hitta något att skriva om, så händer det att jag återkommer till mina funderingar tidigare under dagen. Då har de förlorat sin charm. Plötsligt är de inte lika intressanta. Då kan jag bli bloggilsk. Sedär, två nya ord, fria att använda, helt utan copyrightskydd!

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Onsdag 2003-07-02 21:53
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Språk

Det började i morse. Jonas på Blind Höna skrev om sina funderingar och teorier kring Spamish. I eftermiddag skrev Peter på Lägg Ut om studenten Ola Wikander som intresserat sig för gamla utdöda språk.


Språk är ju det grundläggande för att mänskligheten ska kunna utvecklas. Se bara på myten om Babels torn. Människorna ville bygga ett torn för att nå upp till Gud varpå Gud straffade dem genom att ge dem olika språk så att de inte kunde kommunicera och tornet blev aldrig färdigbyggt.Jag minns ett inslag av Släng dig i brunnen där Johan Glans funderade över hur det gick till innan vi lärt oss verbal kommunikation. Han berättade om stenåldersmänniskan som hittade en enorm sten i skogen när han var ute och gick. Han skyndade sig hem för att berätta om fyndet för resten av flocken, men det som i hans huvud lät "Grabbar, jag har hittat världens största sten i skogen!" blev bara till "Öh!" när han försökte förklara vad han sett.Ungefär samma sak är det i Sue Townsends bok "Adrian Moles ljuva liv" som handlar om den i mångt och mycket misslyckade Adrian Mole. Han försöker slå igenom som författare med sin något udda roman "Ack, min hembyggds flacka kullar!" som han till en början skriver helt utan vokaler. Till slut tar han sitt förnuft till fånga och sätter tillbaka dem. Huvudpersonen i Moles bok skriver på en egen roman; "Sparg från Kronk" (som är om möjligt ännu större smörja än Ack, min hembyggs flacka kullar!) som handlar om urtidsmänniskan Sparg och hans familj. Så här lyder första kapitlet; Sparg återvänder:


"Sparg stod på kullens krön och såg ned på Kronk, den boplats där hon fötts. Han grymtade till sin kvinna Barf och hon grymtade tillbaka, ordlöst för orden hade nämligen ännu inte uppfunnits.

De sprang nedför kullen. Spargs mor Krun betraktade sin son och hans kvinna när de nalkades elden. Hon grymtade till Spargs far Lunt, och denne kom till hyddans dörr. Hans ögon smalnade. Han hatade Sparg.

Krun kastade några fler rötter i elden: hon hade inte väntat sig gäster till middagen. Det var typiskt för sonen, tänkte hon, att dyka upp helt oväntat och med en kvinna med uppsvälld mage i släptåg.

Hon var glad att orden inte blivit uppfunna ännu. Hon hatade artigt småprat.

Sparg stod där, framför henne. Hon nosade honom i armhålan vilket var seden när en kronkit återvände från en lång resa. Barf höll sig i bakgrunden och iakttog hälsningscermonin. Det vattnades i munnen på henne. Lukten från de brinnande rötterna fick hennes hunger att flamma upp.

Eftersom orden ännu inte uppfunnits kunde inga nyheter utväxlas mellan mor och son."Sedan finns det de som skriver om tystnad istället.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Söndag 2003-04-06 18:29
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Visa äldre anteckningar