Dessa jäkla löpsedlar...

När jag var nere och handlade nyss och såg löpsedlarna så tänkte jag återigen "skönt, det har inte hänt nåt igår heller."

När det står om dokusåpor på löpsedlarna (Melodifestivalen ingår numera i den kategorin) så vet man att det inte har hänt nånting i världen. Och det är bra. Det finns inte många goda nyheter som hamnar på löpsedlarna, det mesta är bara negativt.

Men idag blev jag ganska irriterad på Aftonbladets och Expressens prioriteringar. Det handlade om Josefin Nilssons storbråk på dena ena (jag har ingen aning om vad det handlar om och är inte intresserad av det heller) och om en lesbisk hångelkollaps (eh, va?) på den andra.

När de för en gångs skull har chansen att skriva om positiva nyheter så fyller de löpsedlarna med skit likförbannat!

Vad sägs om MEDALJREGNET! och stora bilder på hur systrarna Kallur, Stefan Holm och Robert Kronberg?

Eller 2.40! och en bild på hur Stefan Holm springer av madrassen med armarna bakåtsträckta just som han klarat sin drömhöjd?

Bryr sig svenska folket verkligen mer om dokusåpor än om idrott?

Jag skrev ett manus till en komediserie en gång. Varje avsnitt började med att en filosofisk kille satt i en skog och funderade. Så här började avsnitt 4:

"-Verkligheten... Tänk så få människor som lever i verkligheten...


De flesta tror sig leva sitt liv där, men i själva verket är det så att det flesta människor lever i overkligheten, i den konstlade världen. Där tror människan att hon hör hemma. Den värld hon ser varje dag, men inte alls hör hemma i, den värld hon tar del av varje dag, men inte alls kan påverka... Den världen tror människan att hon bor i.


Alltför många lägger ner sin tid åt att ta del av en verklighet som inte finns, den konstlade världen. Alltför få förstår värdet av verkligheten, den äkta världen... Alltför få tar tag i sina egna liv istället för att förklara för de konstlade människorna hur de ska göra. Alltför många lägger ner så stor tid åt att begrunda de konstlade människornas misstag, att de inte märker sina egna. Alltför många tror att den konstlade världen är hennes värld, när den i själv verket är ingens.Overkligheten är ingen värld att leva i.
Välkommen till overkligheten! Det är den du tittar på just nu...!"
Andra blogganteckningar i kategorin Media.

Måndag 2005-03-07 17:33
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. M. Laby (laby.nu)

Eller varför inte en stor bild på Oskar Svärd som vann Vasaloppet i söndags, efter en härlig slutstrid? Antingen när han passerar mållinjen eller får segerkyssen av kranskullan.

2005-03-07 19:00

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Precis! Jag antar att det är betydligt större i Dalarna än vad dokufjantar är. I min värld är dock friidrotten större, men så är jag skåning också. Snön som leget en månad nu är inget vi är bortskämda med.

2005-03-07 19:03

3. Magnus Andersson (Magnus orerar)

Klockren reflektion!

Läste artikeln i Expressen nu (har inte läst den sajten på veckor, utom nån PM-artikel). Och storbråket var att entt journalistfjant tjötat med en fråga om att hon åkt bil med Perbrandt, att Josefin avböjt den och sen lämnat lokalen. Injagad i bilen hade hon sagt "sluta nu" till journalisten. Vilken j-kla bråkstake hon är, ja. Och journalisten skapade väl, genom provocerat uppträdande som följs av offrets avvisande, sin egen nyhet åt sig själv och kollegan på AB.

Eftersom det är så j-kla sk*tuselt som det nu är så borde ju många människor tröttna på kvällspressen (med betomning på BORDE, kanske; Birro vars debattinlägg -- i just kvällspressen (SIC!) -- som jag bloggade om var ju rätt misantropisk, han med) och istället konsumera bättre läsning, och kanske kommer bloggar att vara ett bidrag i detta? Men de som vill ha sk*t i dag vill nog dessvärre att vilja ha sk*t i morgon, och sk*ten kommer nog att vara relativt konstant oavsett om den är på nätet eller ej.

MEN... bloggandet kanske rent moralisk kommer att hålla högre klass, då det bakom varje blog finns en människa som själv ansvarar för sitt eget rykte som människa. I tidningsvärlden antar jag att redaktörerna piskar fram det skruvade genom beröm till sk*t och liknande och att journalistjobbet därmed också är ett "s-ordet"-jobb...

(Ursäkta min undermåliga variation av fula adjektiv.)

2005-03-07 19:34

4. M. Laby (laby.nu)

Förmodligen stämmer det att Vasaloppet har större betydelse här i Dalarna än vad alla "dokufjantar" gör eller inte gör, i alla fall för mig. Under de sista veckorna har det tjatats om snöbristen i olika former i lokalradion, t.ex. att man skall se upp efter småvägarna i norra Dalarna för man kan möta långtradare lastade med snö, eller det ekonomiska följderna av ett inställd Vasalopp, det handlar om tiotals miljoner.

Annars har vi tvillingsystrarna Jenny och Susanne Kallur, förmodligen kommer framsidan av morgondagens Södra Dalarnas tidning vara en bild på dessa när de firas hemma i Falun i kväll, eller var det i morgon kväll som de skulle firas av Falun Kommun?

2005-03-07 19:35

5. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Magnus: Som du skriver, folk kommer att köpa skit så länge det finns skit. Tyvärr. Att bloggar kommer att ta över "seriösa" läsare kräver nog att någon börjar blogga nyheter på allvar. Det finns inte idag vad jag vet.

Naturligtvis är "storbråket" enormt uppförstorat. Intressant att det handlade om Persbrandt som man kunde se på löpsedlarna för några dagar sedan då han "inte vågade gå ut". Ja, herregud...

Laby: Snöbristen verkade inte bli något problem till sist efter vad jag såg av de få TV-bilder jag såg igår. Jag såg också att Kallur skulle firas i Falun, men jag såg inte vilken dag. Antagligen redan ikväll, de borde väl vara hemma nu?

2005-03-07 19:43

6. Gånte

Tycker det är märkligt att "media" gör skillnad på sport och sport. I Sverige verkar sport vara viktigare än politik (tyvärr). Jag blir så sur när tv/radio går över tiden i sina sportsändningar och andra program som jag tycker är viktigare får vänta. Oftast då Karlavagnen i P4 som är ett mycket bra samhällsprogram (21.40-00.00, OM det inte är sport på radio förstås :-(). Men det är nästan alltid Fotboll eller hockey, såvida det inte är något större mästerskap à la SM, EM, VM eller OS.
Så friidrott och längdskidor är inte så viktigt enligt media. Men något måste ju folket fördummas (förströs) med, så blir det tv-idioter. Boken "1984" ligger nära till hands. Folket ska inte hinna tänka på politik, så kan de inte ta ställning till det heller. Apropå ingenting, gissa vilken såpa som den boken har fått namnge?

2005-03-08 02:12

7. Torgny Andersson (Togges utsida)

Lugna ner sig, Storebror ser dig. Gå och se på Big Brother istället. :)

Vad jag inte kan förstå är vilka som ser på alla dessa dokusåpor. Så fort diskussionen uppstår säger alla att de inte ser på dem (eller mycket sällan), och att de knappt känner någon som gör det heller. Så vem ser på dem egentligen?

Expedition: Robinson brukade vara ett undantag, men sedan det har lämnat SVTs tablå är det inte många jag känner som bryr sig om det heller.

Hoppet står till att nu efter sju år (eller hur många är det egentligen?), börjar dokusåpor lämna våra tvkvällar (och -eftermiddag... och -nätter, -mornar, förmiddagar och -luncher)...

Eller är det helt enkelt så att ingen vågar erkänna sitt beroende... Steg 1 - Förnekelse?

2005-03-08 08:12

8. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Gånte: Det är klart att du blir sur när program som du vill se/höra inte börjar i tid, det säger ju sig själv. :) Men P4 är ju nu en sportkanal och Radiosporten har väldigt fria tyglar. Men våga bryta VM-finalen i fotboll för Karlavagnen, då ska du få se på ramaskrin! Eller höra... :)

Okej, lite överdrivet kanske..

Torgny: Jag följde Robinson så länge det gick på SVT. Dessutom vet jag var de som följer alla dokusåpor finns någonstans. De jobbar på mitt jobb. Det är väldigt mycket snack om dem iaf men de har slutat prata med mig om det. Till slut insåg de att det finns folk som inte ser det.

2005-03-08 21:43

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info