En bra fråga?

Vad är en bra fråga? Om någon ställer en fråga till dig och du inte kan svara då kanske du svarar att det är en bra fråga. Vad är det för bra med en fråga man inte kan svara på? Och om nu en fråga man inte kan svara på är en bra fråga, vad är då en dålig fråga?

"Vad är det för dag idag?"
"Det där var en dålig fråga, det är ju onsdag!"

Kan man säga så? Är en lätt fråga samma sak som en dålig fråga? Om det är så, betyder detta att folk som går ner i vikt mår dåligt? Eller att man kan ta körtkort för dålig motorcykel, dålig lastbil osv.

Men om nu lätt och dåligt är samma sak, då borde ju svårt och bra vara samma sak. Allting har ju en motsats som Monica konstaterar den 8/12 (ingen arkivlänk).

Detta måste ju betyda att om en elev som precis fått ett prov placerat framför sig utbrister: "Vilket bra prov!" så betyder det egentligen "Vilket svårt prov!". Men vilken elev säger så om ett svårt prov? Om provet hade varit varit dåligt, jag menar lätt, så hade det varit naturligare att eleven sagt "Vilket bra prov!" eftersom det ur elevens synpunkt är bättre ju enklare provet är.

Ska man bli lite långsökt så skulle man genom mina slutsatser kunna säga att Enkelriktat = Dåligriktat = Sju meter utanför, men att påstå att Niklas skulle missa målet är att överdriva å det grövsta. Oftast är hans anteckningar mitt i prick.

Så vad är en bra fråga egentligen? Och framför allt, är frågan "Vad är en bra fråga?" en bra fråga? Och är i så fall frågan Är frågan "Vad är en bra fråga?" en bra fråga? en bra fråga? Vilket leder till nya frågor som leder till nya frågor.Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Onsdag 2003-12-10 21:10
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Eja (IggeoEja)

Vänd på söndagssteken. En riktigt bra fråga kräver ett riktigt bra svar. Kan man inte svara på en riktigt bra fråga, är väl frågan fortfarande en riktigt bra en, men svaret inget vidare...eller ?!

2003-12-10 22:02

2. Gånte (Hemsida)

Skaffa dig en hobby, du har alldeles för mycket tid på dig att tänka konstiga tankar :-)~

2003-12-10 23:12

3. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

value = "är en bra fråga en bra fråga?";
goodQuestion () {
value .= " en bra fråga?";
echo value;
goodQuestion();
}

2003-12-11 00:08

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Eja: Jag vet inte. Jag orkar inte tänka på problemet längre. Jag tömde ut alla mina funderingar kring en bra fråga i anteckningen så nu sitter jag som ett stort frågetecken och säger "va?".

Gånte: Well, u know me?

brother: Vad ger din programsnutt för svar då?

2003-12-11 18:50

5. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

en bra fåga...

jag kodar bara.

2003-12-11 19:32

6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

brother: Ett utmärkt svar, det ska jag spara och plocka fram när nästa gång någon ställer en bra fråga som jag inte kan svara på. "Fråga inte mig, jag kodar bara".

2003-12-11 19:37

7. Xipe (En Röst i Natten - en protoAmerikan i skapandet)

Allt är inte motsatser, och Monika konstaterar heller inte det.
Hon lägger fingret på att vissa ord har bara en mening i motsatsförhållanden. God - Ond. Om allt vore gott eller därimellan så vore det meningslöst att ens ha ett ord för det, då det hade ingått i ordet "normaltillstånd", "som vanligt".

Vad hon dock för fram är att det finns motsatser, att vi kan bedöma dem och bör agera på dem - jag är i.a.f. av den uppfattningen - och därav följer min oförståelse för folk som hellre ser det s.k. "gråa" i livet.

Om det finns svart och det finns vitt; ont och gott - hur j-a svårt kan det vara att välja sida? "Njae. Jag väljer nog något mittimellan, något som har lite av varje i sig. Ingenting är svart eller vitt." Bullshit. Ingenting är 50% vitt och 50% svart - och om det vita överväger, hur kan man då med gott samvete undvika att ta ställning med ett sånt j-a skitargument?

2003-12-11 21:18

8. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

ska jag ge ett vettig svar istället så ger det strängen. "är en bra fråga en bra fråga? en bra fråga? en bra fråga? en bra fråga? en bra fråga? en bra fråga? en bra fråga?" fast i all oändlighet dårå...

2003-12-11 22:56

9. Bengt O. (När jag ändå har ordet...)

Till Xipe: En känd svensk tänkare gav följande exempel:"Du säger alltså att Oslo ligger i Norge och jag säger att det ligger i Danmark. Sanningen ligger väl nånstans mittemellan."

2003-12-13 09:34

10. Dotten

En bra fråga!
För mej är en bra fråga en fråga där den frågande lyckas formulera en fråga med sådant innehåll så att den svarande kommer i underläge därför att han/hon inte kan eller vill svara!
Dotten

2003-12-13 10:00

11. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Dotten: Du menar alltså att reaktionen hos den tillfrågade är svar nog?

brother: Fast nog behöver det slängas på lika många "Är frågan" i början av strängen också för att den ska bli relevant.

Xipe: Bara för att det finns två ytterligheter så betyder ju inte det att det inte finns något mellanting och att detta mellanting aldrig skulle vara bättre än någon av ytterligheterna köper jag inte. Ett exempel: Min favoritfärg är röd. Men av den anledningen skulle jag inte vilja att allt var rött. Jag vill inte ens att allting ska ha en nyans av rött.

2003-12-13 15:27

12. Herr Avdagata (Flashbacks Forum)

En bra fråga, är den fråga där du kan svara med ett bra svar. Hur man sen ska definiera ett bra svar är väl en annan femma.

2004-05-12 00:19

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info