Bloggare ändrar L´Oreal-reklam

Sara på Hedgehog in a storm reagerade över L´Oreals reklambild (före- och efterbild finns på Media Culpa) och anmälde den till Etiska rådet och skickade ut ett pressmeddelande vilket fick till följd att bilden togs bort från reklamen. L´Oreal har även tagit kontakt med Sara och förklarat sig.

Idag säger också Thomas Bodström att lagen mot b.arnpor.r ska ses över så att det i framtiden blir olagligt att titta på b.arnpor.r på internet. Som lagen ser ut idag är det bara olagligt att ladda hem b.arnpor.rbilde.r till den egna datorn, att titta på dem på internet är lagligt.

Om den hårdare lagstiftningen hade gällt redan idag, hade då alla som sett L´Oreals reklam varit lagbrytare?UPDATE!
Filosofen Horatius skriver också om det nya lagförslaget.

Andra blogganteckningar i kategorin Internet.

Torsdag 2005-01-27 21:26
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. sara (Hemsida)

Och alla hushåll i Sverige som fått tidningen skulle vara innehavare av barnporr... Skulle alla hushåll då åtalas? Intressant faktiskt

2005-01-28 09:42

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Nja, enligt förslaget så gällde det bara bilder på internet vilket verkar lamt, så att bläddra i tidningar skulle fortfarande vara lagligt.

2005-01-28 12:08

3. sara (Hedgehog in a storm)

hmm, då ligger jag i så fall risigt till då... det blir ju uddlöst i så fall. att göra en tidning måste ju vara olagligt, men att låna och läsa blir lagligt, eller? VArför inte bara förbjuda allt som har med saken att göra - utan undantag???

2005-01-28 14:38

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, visst är lagen i mångt och mycket uddlös, det är väl därför de vill göra ändra den. Att göra en tidning måste vara olagligt eftersom innehav är olagligt, men som du skriver så är det nog inte olagligt att läsa den. Om man lånat en tidning borde man också kunna åka dit eftersom väl det borde räknas som innehav? Annars skulle väl folk skylla på att de bara lånat sin samling?

Naturligtvis vore det enda rätta att förbjuda eländet rakt av, men hur gör man det? Vad är undantaget? Det finns säkert människor som söker efter såna bilder på nätet för att kunna anmäla dem och få bort dem från nätet. Gör de sig då skyldiga till ett brott när de ser bilderna? Eller är man oskyldig om man har ett gott uppsåt? Svårt.

Det är lite grand som med spridningen av mp3:or. Skivbolagen vill ju att all kopiering ska vara olaglig. Men om jag mp3:ar en skiva till en kompis som nästan aldrig köper CD-skivor och definitivt inte med artisten jag mp3:at, skulle det då vara olagligt? Jag gör ju det för att jag vill att min kompis ska få upp ögonen för den här artisten och kanske köpa nästa skiva. Jaja, det var ett litet sidospår, men huvudtanken kvarstår. Är det olagligt att bryta mot lagen om uppsåtet är gott?

2005-01-28 15:06

5. sara (Hedgehog in a storm)

om jag smakar på en chokladkaka i affären för att kolla om den är så god så jag kanske köper tio stycken, då är ju uppsåtet gott... arrhggg - hur man än tänker ´kan man ju vrida det hur som helst...

Jag tror vi ska vara glada över att vi slipper göra lagar utan bara kan sitta här och spekulera i våra bloggar.. =)

2005-01-28 19:20

6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Precis! Allt är ju inte svart eller vitt och jag tror lagstiftarna vrider och vänder på alla möjliga scenarion innan en lagändring går igenom. Sen kommer internet och vänder upp och ner på allting. :)

2005-01-28 21:36

7. Daniel Olovsson (minmening.com - tankar i tiden)

Är jag den enda här som inte tycker att bilden var så värst farlig? Det är ju en tolkningsfråga och det känns lite som att alla hurrar enbart för att ett större företag fick backa för en privatperson, inte för att reklamen var stötande. Ingen tumme upp från min sida alltså, men väl kul att se hur storföretagen skälver även för den dolda i mängden.

2005-01-31 22:29

8. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Daniel: Som du säger, det är en tolkningsfråga, men det verkar som om folk äntligen börjar tröttna på att matas med sexbudskap på löpsedlar, i reklam och andra ställen.

Häromdan hörde jag på radion om ett gäng handelsstuderande som lovade att aldrig syssla med sexistisk reklam. Igår läste jag om en handlare som rev ner löpsedlar med sexrubriker.

Jag tycker Saras seger är positiv även om det finns värre exempel.

2005-02-01 19:47

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info