Jag trodde JAG hade dålig koll...

Jag läste nyss en intervju med Laila Freivalds på DN´s hemsida och jag blir nästan chockad av hur dålig koll Sveriges utrikesminister och flera andra inblandade har.

Jag visste inte vad Phuket var. Jag hade absolut ingen aning om det.

Sveriges utrikesminister visste inte att Phuket är ett svensktätt område i Thailand! Men enligt henne är hon inte ensam.

[J]ag märker i materialet (som sammanställts med uppgifter om vad som hände på UD efter tsunamikatastrofen. Mats anm.) att det faktiskt gällde alla [anställda på UD].

Vidare berättas det att tidigare Thailandsambassadören Jan Nordlander, numera med chefsbefattning på UD, inte heller förstod omfattningen för svensk del.

Jag fattar det inte. Borde inte en Thailandsambassadör förstå att det finns många svenskar i Thailand. Borde det inte ringa varningsklockor någonstans om att det kanske finns drabbade svenskar bland de dödsoffer som rapporterades redan på söndagen?

Men Freivalds tycker inte att man gjort något misstag. Hon säger:

-Jaa, jag vet inte om man ska kalla det ett misstag, men vi insåg inte omfattningen förrän successivt.

Det var väl det största misstaget av allihop? Det händer en olycka i på ett för svenskar populärt turistmål. Tar man då inte omedelbart reda på vad som hänt? Eller det kanske inte tillhör utrikesministerns arbetsuppgifter? Inte heller UD´s verkar det som.

Såväl de som satt på UD som på ambassaden blev oerhört upptagna av att det ringde människor.

Deras arbetsuppgifter är tydligen att svara i telefon..

Sen har vi det här med att ingen förstod vad en tsunami är. Freivalds säger:

Jag träffade en professor från Karolinska institutet i går som sade "Journalister vill inte lyssna när jag säger ´jag har aldrig hört talas om tsunami, jag visste ingenting om det fast jag borde ha vetat´".

Jaja, men om det undsluppit en professors kunskaper vad en tsunami är då är det ju helt okej att inte veta vad det är.

Jag tycker att politiker och andra högt uppsatta personer med ansvar för vårt samhälle och dess invånare ska ha bättre allmänbildning än så.

Jag vet vad en tsunami är. Jag vet vad Phuket är. Det gjorde jag redan innan den 26 december 2004..

Andra blogganteckningar i kategorin Nyheter.

Lördag 2005-02-12 11:40
Skriv en kommentar!

Kommentarer:5. David Pettersson (Månhus beta)

Inget i "Jag visste inte vad Phuket var. Jag hade absolut ingen aning om det." säger väl något om att hon inte kände till var Thailand ligger? Jag märker också att min poäng gick förlorad (som kunde ha framgått av mening nummer två), men annat var väl inte att vänta. Jag får väl räkna mig till en av de irriterande medborgarna.

2005-02-12 23:07

4. Monica (Mitt Aktuellt)

Det hör väl till vanlig allmänbildning att veta var Thailand ligger i alla fall!? Och att veta att många svenskar semestrar där. Och allmänbildad är nog nåt jag tycker att en minister bör vara. Om inte annat så för att ha koll på dagsläget och strömningarna hos de irriterande medborgarna...

2005-02-12 22:34

3. David Pettersson (Månhus beta)

Jag förstår inte riktigt upprördheten över att en utrikesminister inte känner till turistmålen tillräckligt väl. På något sätt känns det som att motsatsen skulle varit värre.

2005-02-12 22:04

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Sara: Synd att inte Sverige är ett pensionat i Torquay...

2005-02-12 19:10

1. sara (Hedgehog in a storm)

Hon är som Manuel i Pang i bygget - I know noooothing.. Nej, det vore bättre med en annan utrikesminister - en som hade mer än ig i geografi.

2005-02-12 15:51

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info