Vissa datum minns man

Jag har inget speciellt förhållande till datumet 26 november. Det är förvisso det datum då jag har minst (färst) kändisar inlagda i registret Kändisars Födelsedagar, bara 7 stycken, men i övrigt är det inget speciellt.

Då är det en större grej med 25 augusti (sonens födelsedag), 5 november (årsdagen för när jag och Elin blev tillsammans) och 22 augusti (min födelsedag).

Sen finns det lite andra datum som också har en speciell klang. Ett sånt datum är 31 januari.

Det var just det datumet 1989 som jag köpte min första Commodore 64. Sedan dess har det blivit en hel del ytterligare. Här är en bild på samlingen från 2008.

Intresset väcktes några år tidigare när vi hälsade på hemma hos pappas kompis Bruno. Där stod det en Commodore 64 som vi barn fick spela på om vi frågade om lov.

Varning för tekniskt mumbojumbo!
Vid ett av de här besöken hade Bruno laddat in ett spel skrivet i BASIC och någon råkade trycka run/stop så spelet avbröts. I ett försök att starta spelet igen så tryckte vi på alla tangenter och någon kom åt F5-tangenten som listade hela programkoden. Fram över skärmen rullade hundratals rader med kod! (Hade vi spelat ett vanligt spel hade det antagligen bara stått 10 SYS2064.)
Här slutar det tekniska mumbojumbot!

Jag var helt fascinerad! Det var det här jag ville hålla på med!

Efter mycket tjat på mina föräldrar fick jag lov att skaffa en dator under förutsättning att jag betalade den själv och själv leta upp ett ställe att köpa den på.

Begagnatmarknaden var ganska stor på den tiden så det var säljesannonser i tidningen nästa varje vecka. Och till slut fick jag tag i någon som inte sa "Den är såld." Den ekonomiska biten tror jag att jag löste via lån av min två yngre bröder. 1200kr kostade den, en förmögenhet för en 13-åring på den tiden.

Men vilken lyckad investering det blev!

Tack vare att jag köpte datorn fick jag senare kontakt med HPDatabas som jag bland annat skrev en lång bloggpost om 2003.

Där fick jag bland annat kontakt med David och Stefan utan vars hjälp jag inte jobbat på Lunds Universitetsbibliotek idag.

Stefan hjälpte mig att komma igång med programmering av dynamiska hemsidor i ASP och SQL och David jobbade på UB och gav mig ingången till projektet att bygga ett bokningssystem (som jag skrivit om här) som senare gav mig en fast anställning.

Numera är programmeringen en ganska liten del av mina arbetsuppgifter. Istället hjälper jag bland annat till i vårt mikrofilmsarkiv där det en dag satt en man med ett imponerande skägg som sa "Hej Mats!" (Det var mannen som sa det alltså, inte skägget.)

Det visade sig vara Jimmy som jag tidigare haft lite kontakt med på sociala medier, som höll på att göra research till sin bok om Commodore 64:an, Generation 64 - Commodore 64 gjorde mig till den jag är.

Jag hjälpte honom att skanna material till boken och som tack hamnade mitt namn i tacklistan i densamma.

Och även om jag inte fick vara med i boken på mina Commodore 64-meriter så vet jag att mitt yngre jag nästan hade spruckit av stolthet över att få vara nämnd i den.

Och allt började alltså någon gång på 80-talet för att någon råkade trycka på Run/Stop.


Generation 64 - Commodore 64 gjorde mig till den jag är
Läs mer om boken här!


Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2015-11-26 18:31
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info