Framtiden, del II

Det är i mitten av 80-talet. Familjen Andersson sitter i soffan och tittar på TV. Plötsligt dyker det upp en vit blinkande trekant i ena hörnet.

"Byt till andra kanalen!" säger någon. Någon annan reser sig ur soffan, går fram till TV´n och byter kanal.

Det ska bli intressant att förklara ovanstående scenario för sonen Hampus när han blir större.

Tänk om någon då hade sagt

Om 30 år kommer vi att ha fler kanaler än vi tittar på, TV´n kommer att hänga på väggen och du kommer att kunna pausa i direktsändning eller titta på tidigare program trots att du inte spelat in dem. Och den där TV-serien du följer slaviskt, den betar du av säsongsvis då hela säsonger släpps samtidigt istället för att du behöver vänta en hel vecka på nästa avsnitt som sänds vid en visst tid och bara då. Att börja titta tar dock lika lång tid som nu när bildröret måste värmas upp, fast om 30 år är det den kanalmottagande boxen som tar tid på sig.

Att påbörja TV-tittandet, där har utvecklingen verkligen inte gått framåt. Jag klockade nyss och det tar xxx sekunder från det att jag startar TV´n tills dess jag kan börja titta på den kanal jag valt.

Men å andra sidan är det många andra funktioner som tillkommit och som är guld värda.

Som småbarnsförälder uppskattar man särskilt funktionen pausa i direktsändning.

Jag vet inte om ni minns kvalet till herrarnas fotbolls-VM 2014. Sverige mötte Portugal i en avgörande playoffmatch. Första matchen i Portugal slutade 1-0 till Portugal.

Andra matchen vänder Sverige till 2-1 efter två mål av Zlatan i andra halvlek och behöver bara ett mål till för att ta sig vidare.

Kommentatorerna säger att Portugals världsstjärna, och enda målskytt hittills för sitt lag i matcherna, Christiano Ronaldo har skadat sig och måste byta.

Måste byta måste vi också göra i det läget. Paus på TVn, upp med sonen till skötbordet på ovanvåningen, ny blöja och så ner och fortsätta titta på matchen där vi slutade.

Det som hinner hända under de fem minuter vi pausar vet resten av Sverige. Christiano Ronaldo var inte alls skadad. Han bankar in 2-2 och gör kort därefter även 3-2 och tar Portugal till VM.

Men det vet inte vi ännu. I fem minuter mer än övriga Sverige tror vi att laget fortfarande har en chans att ta sig till VM.

Undrar om vi får anledning att pausa nån av Sveriges matcher i kommande fotbolls-EM?

Andra bloggar om: , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2016-02-02 18:54
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info