Framtiden, del IV

Eld.

Är det inte ganska primitivt att ha en eld brinnande inuti sitt hem? Det var ju på stenåldern man behövde eld i grottan (Hur gjorde det med ventilationen? Det kan ju inte varit så lätt att ordna en skorsten.) för att hålla värmen. Nu finns det ju andra sätt.

Bland det första jag och sambon gjorde när vi köpte sommarstuga 2008 var att slänga ut de gamla el-elementen och installera en luftvärmepump.

När vi köpte villan i Teckomatorp var bland det första vi gjorde att installera bergvärme.

Jag vet inte hur tekniken fungerar i teorin, men jag märker att elförbrukningen minskat drastiskt medan värmen består.

Apropå att ha en brinnande eld i sitt hem. För några jular sedan, medan vi ännu bodde i Malmö, så firade jag och sambon jul utanför Örkelljunga. Mitt under Kalle och hans vänner blir sambon osäker på om hon släckte stearinljuset vi tände hemma till frukost innan vi åkte norrut.

Att ljuset satt i en hemmasnickrad träljusstake som inte var flamsäker för fem öre gjorde inte saken bättre. In i bilen och ner till lägenheten i Malmö fortast möjligt där vi hittade... ett släckt ljus.

Efter det har vi inte haft brinnande ljus i vårt hem särskilt många gånger. Men på sistone har det skenet från fladdrande lågor återigen börjat synas i det Nordén-Anderssonska hemmet. Vad har hänt?

Jo, LED-ljusen har kommit in i våra liv. Vi har satt upp flera blockljus i vårt vardagsrum som med hjälp av timer drar igång ungefär när det blivit mörkt och sen släcks lagom tills vi går och lägger oss. Och brandrisken har minskat betydligt.

Så elden behövs mindre och mindre idag. I vilka andra sammanhang har du märkt att elden inte är lika nödvändig längre?

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2016-02-04 20:42
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info