Framtiden, del VII

Söndag. Veckans sista dag och också sista delen i min serie blogganteckningar om framtiden.

Den här gången handlar det om det som kallas Internet of things, internetuppkopplade saker helt enkelt. Läs om detta på Tommy Sundströms blogg.)

Det finns förstås en hel del vinningar med uppkopplade saker.

För ett par veckor sedan började till exempel meddelandet Dags för service att lysa i displayen på min bil. Jag ringde verkstan och beställde tid. Det borde bilen själv kunna göra. Kolla upp vilka verkstäder som finns i närheten (eller välj den verkstad jag har valt åt den), ta in offerter om det behövs, välj den billigaste, boka tid genom att kolla igenom min digitala kalender (som jag naturligtvis godkänt att den tittar i), lägg in tiden i almanackan och meddela mig på det sätt jag önskar.

Ett annat scenario jag ser i framtiden är utvecklingen av att betala i affären.

Min familj brukar göra våra större matinköp på ICA Kvantum i Eslöv och sedan ungefär ett halvår tillbaka så använder vi oss av handskanner för att registrera våra varor och sen slipper vi (oftast) köerna när vi ska betala.

En utveckling av detta kan vara att varje vara märks med ett litet chip med information. Man packar ner varorna i sina påsar i vagnen medan man handlar. En avkännare i vagnen läser av vilka varor den innehåller och kostnaden för dessa och redovisar detta i en liten display, ungefär som på handskannern idag.

När man går ut ur affären går man igenom en båge (som på flygplatsen ungefär) som känner av totalkostnaden för varorna och drar summan automatiskt från ditt konto.

När du kommer hem packar du in varorna i kylskåp, frys och skafferi som naturligtvis också har chipavkännare. En display presenterar deras innehåll tillsammans med information om vilka varor som är på väg att ta slut eller gå ut.

Du kan naturligtvis få receptförslag baserat på innehållet i kyl, frys och skafferi och när det är dags att handla nästa gång klickar du bara på rätt knapp så sms:as en inköpslista till dig.

Naturligtvis kan du skicka denna inköpslista till en butik på nätet istället och få varorna hemlevererade.

En annan nytta dessa små chip skulle få är att man slipper leta efter saker.

Lådan där vi förvarar våra julsaker till exempel. Som vi letade efter den när vi skulle packa ner julen igen! I källaren, på ovanvåningen, i garderoberna.

Tänk om vi då hade kunnat klickat in oss på listan över våra prylar, sökt på jullåda och fått fram I röda bokhyllan i pannrummet så hade vi sparat mycket tid.

Nycklar som kommer bort. En sökning på dess historik visar att de passerade kylskåpet för en halvtimme sen och mycket riktigt, på översta hyllan, bredvid keson och charlottenlöken, där ligger de.

Lågenergilampan som är på väg att ta slut eller den sista dammsugarpåsen som snart är full skickar ett meddelande till centralen som genererar inköpslistan eller direkt till butiken och beställer hem fler.

En annan aspekt med såna här avkännare kan vara att när man är på väg hem från jobbet så aktiveras olika funktioner automatiskt när man närmar sig.

När man har två mil hem höjs värmen nån grad efter morgonens sänkning när man åkte hemifrån. Just den här dan startar ugnen också för att vara uppvärmd lagom tills man kommer hem med steken som man köpte på hemvägen.

Eftersom det är mörkt när man kommer hem så tänds ytterbelysningen när man nästan är hemma och radion startar samtidigt som man öppnar ytterdörren.

Jag vill också att mina prylar hjälper mig med ekonomin.

Bilen igen till exempel. Det är en ganska dyr pryl som plötsligt och ofta utan förvarning gräver ett djupt hål i plånboken.

Vissa investeringar, som att byta kamrem eller köpa nya vinterdäck, går dock att planera.
Låt oss anta att vi behöver byta kamrem om ett år om vi kör lika mycket som året innan. Bilen har fått en offert på kamremsbyte på 3600kr och startar upp ett sparkonto (givetvis kollar den upp vilket konto som ger bäst ränta) och drar sen 300kr vid varje löning och sätter över på kontot.

Man kan till och med låta bilen "finansiera" hela sin kostnad genom att dra en summa varje månad baserat på vad utgifterna varit tidigare per månad.

Det blir också ett bra säljargument. Hos en bilförsäljare står det tre bilar av samma ålder, modell och märke och de har gått ungefär lika långt. En jämförelse i den digitala journalen visar att två av bilarna har kostat kring 30kr/mil i genomsnitt medan den tredje bara kostat 26kr/mil. Vilken köper du?

Och hur skulle du vilja att Internet of things förbättrar ditt liv?

Övriga delar i serien om framtiden:
Framtiden, del VI
Framtiden, del V
Framtiden, del IV
Framtiden, del III
Framtiden, del II
Framtiden, del I

Andra bloggar om:

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Söndag 2016-02-07 12:56
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info