Humor

Vad är roligt? Vad är det som gör att någonting är roligt? Vad skrattar vi åt?

För sju år sedan enades jag och en vän om att det finns tre saker som humor byggs upp kring; tajming, improvisation och sinne för proportioner. Stämmer det?

Nja, inte riktigt. Tajming är förstås viktigt i vissa fall för att det roliga ska bli roligt, men det är inte själva tajmingen som är rolig. I så fall hade alla spelfilmer med dess skådespelare och den tajmade dialogen varit skitkul. Brist på tajming är däremot alltid roligt.

Improvisation då? Hasse&Tages Lindemansketcher var till stor del improviserade. Naturligtvis var frågorna och svaren bestämda i förväg, men det hindrade inte att Hasse (oftast) improviserade utifrån det bestämda manuset. I sketchen om Grådan (där Kissinger och Sadat (Tödde och Mödde) pratar om hur mycket grådår det är i Nilen) hör man tydligt (jag har bara en mp3-fil av sketchen, hade gärna haft en videosnutt istället) hur både Hasse Alfredsson och Gösta Ekman improviserad å det grövsta. Till exempel när Sadat säger till Kissinger att han ger sig fan på att Kissinger inte vågar äta en sån rälig groda, varpå Kissinger svarar "Äta en groda? Du är inte klok, grodor äter man väl inte, de har man ju till...." "Frukost?" frågar Sadat. Improvisation lång väg. Eller spelad improvisation. Det spelar egentligen ingen roll. Så länge publiken tror att det är improviserat och improvisationen är bra så blir det roligt.

Sinne för proportioner då? Vi kanske först ska klargöra vad detta innebär. En man som går genom ett rum är inte särskilt roligt. En man som går genom ett rum med en klocka som täcker hela väggen är lite roligare. Två män som talar i normal samtalston är inte särskilt roligt. Två män som genomför samma samtal skrikande är roligare.
En man som rånar en bank är inte särskilt roligt. En man som rånar en bank i kanindräkt är roligare. Det som avviker från det normala helt enkelt.

Inom proportionskategorin finns det också en del underkategorier. Absurditet till exempel. John Cleese levde i mina ögon mycket på det absurda i Falty Towers. Mycket av innehållet i NileCity och Percy Tårar är absurda.

När vi är inne på Percy Nilegård och gänget så är steget inte långt till ironin vilken jag också vill placera under "Sinne för proportioner". Att säga "Vilket vackert hus!" om ett ruckel är att snedvrida verkligen och dess proportioner.

Galenskap hittar vi här också. Mr Bean till exempel.

Sedan finns det två grupper som jag inte vet om jag kan placera under någon av de övriga eller om de borde stå för sig själva; underfundighet och igenkänning.

När jag skriver om varför vissa tycker att det verkar dötrist med flow så är det inte särskilt roligt i sig. Det roliga i det handlar mer om "Hur 17 kom han på det?". Smart humor helt enkelt. Ett annat exempel (och bättre) är när Henrik Elmér gjorde debut i Släng dig i brunnen, TV-programmet som gjorde svensk ståupp-komik känd för den stora massan. I inledningen av programmet får man se snuttar ur de deltagande komikernas uppträde. Henrik Elmér säger i detta klipp:

"Och så har jag tänkt på en annan grej, att om man tar alla sidorna på en vanlig speltärning och slår ihop dom, då blir summan 21!!"

Detta resulterar i ett stort skratt från publiken. Fattar du någonting? Nej, just det. Svaret kommer när man ser hela programmet. Innan han drar sitt skämt säger han nämligen till publiken att TV är och filmar idag och undrar om de inte ska göra något kul tillsammans. Jag kan ju säga något som inte alls är kul och så skrattar ni som bara den, fortsätter han.

Kika gärna på klippen från Släng dig i brunnen som finns på Henrik Elmérs hemsida. Han är nämligen i mitt tycke Sveriges mest underfundige komiker!

Sen har vi igenkänningen. Fast här skrattar vi väl egentligen inte för att det är roligt, utan för att det känns obekvämt att se någon i samma situation som en själv?

Skadeglädjen (tack Håkan!) är inte heller särskilt rolig. Här handlar mer om att hämden är ljuv och att det känns bra att se någon vi tycker illa om råka illa ut. Det är inte särskilt roligt, men det känns bra.

En annan sak som Håkan fick mig att få upp ögonen för är överraskningsmomentet. Jag hade inte väntat mig att höra Farmen-Qristina prata om draggning efter svärmor i fel sjö alltså blev det ganska roligt.

Vad tycker du är roligt, och varför är det det?


Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Lördag 2003-08-30 23:34
Skriv en kommentar!

Kommentarer:5. Ander

I sketchen om Grådan (där Kissinger och Sadat (Tödde och Mödde) pratar om hur mycket grådår det är i Nilen) hör man tydligt (jag har bara en mp3-fil av sketchen, hade gärna haft en videosnutt istället)


Jag är VÄLDIGT intresserad av att ta del av denna mp3:a... Kan nå´n tipsa om var man kan hitta den? e-post, tack..

2004-03-27 23:13

4. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

Jag hittade faktiskt mina gamla tankar om humor och vitsar som jag har pratat lite om. Se vidare http://www.hakank.org/webblogg/archives/000169.html .

De är dock inte lika välstrukturerat som Mats anteckning.


2003-08-31 11:29

3. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Sedär, det här hade jag ingen aning om. Undrar varför man inte kan läsa om detta på hans hemsida? :)

2003-08-31 00:07

2. David Pettersson (Månhus Beta)

http://www.chortle.co.uk/news/mar03/henrik.html handlade visst om det. Aftonbladets sökfunktion tyckte det var en bra idé att omvandla é till è.

2003-08-30 23:45

1. David Pettersson (Månhus Beta)

Fast Elmér blev ju själv utsatt för något motsatt. Han fick uppträda inför en riggad publik som var tillsagd att inte skratta åt hans skämt men däremot skratta åt de andra, medvetet usla, komikerna. Det spelades in i hemlighet av ett brittiskt TV-team.

2003-08-30 23:39

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info