Att driva en fansajt

För knappt två veckor sedan lade jag upp en sida om artisten Elin Sigvardsson.

Som jag tidigare skrivit så finns de tre artister som aldrig svikit mig musikaliskt; Elin, Frida Snell och Kent.

Dessa tre har officiella hemsidor som jag ofta besöker, men det är bara Kents sida som jag är nöjd med. (I alla fall innan man beslutade att lägga ner gästboken.)

Man kan inte begära att en artist ska ha tid att engagera sig i sin hemsida, men det måste finnas andra som kan göra det. När det gäller Elins officiella sida är det inte så mycket jag är negativ över. Jovisst, man kunde löst det grafiska bättre så att man kunde länka direkt till en undersida (gästboken, turnélistan eller liknande) utan att det ser konstigt ut. Då tycker jag det är lite värre när folk ställer frågor i gästboken utan att få svar.

Men sätt någon som har lite koll på Elins karriär och som vid behov kan ta reda på svaren till att dagligen se vad som händer på sajten.

Frida Snells officiella hemsida verkar det finnas en sån kille. Jag har dock fått intrycket av att han snarare är ett fan med ganska bra koll än någon som har fått i uppgift att sköta sidan.

Till exempel såg jag en trailer för Kexi, ett program på SVT som börjar på måndag, där Frida Snell skulle vara med och bland annat framför en ny låt (från kommande albumet?) men när jag gick in på Fridas hemsida för att läsa mer fanns det inte en stavelse om detta.

Jag skrev om programmet i forumet och gav lite kritik för att det inte uppmärksammats på sidan.

Naturligtvis är det svårt att veta vem som är rätt person att driva en officiell hemsida, eller är den som gör sidan levande genom att svara på frågor, kommer med länktips osv, men han/hon bör nog uppfylla två kriterier:

  • Måste brinna för hemsidan
  • Måste brinna för artisten

Nu är brinna ett väldigt subjektivt uttryck i det här fallet. Själv definierar jag som att "bry sig om mer än genomsnittet".

Man ska bry sig om att det är 12 timmar sedan den där frågan ställdes utan att det kommit något svar. Man ska bry sig om att artisten är utmanare på Tracks eller annan lista och uppmana sidans besökare att rösta.

När det gäller inofficiella artistsidor så är engagemanget oftast ett helt annat än på de officiella. Kents hemsida är ett undantag, men där har man också lyckats få tag på en webmaster, Henrik, som uppfyller mina två kriterier.

min inofficiella hemsida om Elin Sigvardsson försöker jag besvara de frågor jag sett obesvarade i den officiella sidans gästbok. Jag försöker bli ett bra komplement till den officiella sidan genom att ha med saker som inte finns där.

I skrivande stund pågår till exempel en omröstning av bästa låt från hennes album Saturday Light Naive, man kan också se bilder från några av de spelningar jag varit på och man kan söka på ord och fraser för att se i vilken låt de är hämtade ur.

Att man dessutom får kontakt med andra Elin Sigvardsson-fans är inte precis en nackdel. Efter spelningen på Inkonst i Malmö i torsdags kom det till exempel fram två tjejer och undrade om min kompis var Mats.

De hade sett min sida och på något sätt listat ut att någon i mitt kompisgäng på spelningen måste vara den där Mats. Hur de kom fram till det vet jag inte, men det var rätt fräckt att bli uppmärksammad för sin sida.

Elin börjar också känna igen oss nu. Vi satt längst fram och vid ett tillfälle sa hon "Dig känner jag igen." till min kompis David och "och er också." till tjejerna som senare kom fram till oss och pratade.

Ja, hon känner väl igen oss mer i framtiden med tanke på att vi hann prata lite mer med henne efteråt än vad som var fallet i Kivik.Andra blogganteckningar i kategorin Internet/Mina sidor.

Lördag 2003-11-22 13:17
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, hon har bara hunnit släppa Saturday Light Naive än så länge. Kul att du gillar vad du hört. Jag hoppas du inte blir besviken om du slår till (fast gillar du vad du hört hittills bör den risken vara minimal. :) )

2003-11-22 17:29

3. Per Erik (Pugh Noteringar)

Du har iallafall intresserat mig för Elin Sigvardsson , en artist jag inte alls kände till förut. Efter att ha lyssnat på musikproven på den oficiella sidan slår jag nog till och köper albumet Saturday Light Naive
(det verkar bara finnas ett album)

2003-11-22 17:08

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jag har bara sett din Pugh-blogg och den lyckades med något som måste vara målet med en artisthemsida, att göra folk som inte varit intresserade tidigare intresserade.

Vad jag menar är att jag inte lyssnat särskilt mycket på Pugh, men bloggens innehåll fick mig att stanna kvar en bra stund och läsa mer.

De andra sidorna har jag inte sett ännu, men ska kolla in dem.

2003-11-22 15:04

1. Per Erik (Pugh Noteringar)

Jag kanske kan få ett omdöme om mina sidor om Pugh? Jag har dels en webb-logg ("Pugh Noteringar" http://erapes.blogspot.com/), dels en inofficiell hemsida ("Min sida om Pugh" http://w1.865.telia.com/~u86513712/). Och numera finns med Pughs goda minne en sida med Texter och Ackord ("Pughs Låtar", (http://w1.865.telia.com/~u86514333/).

2003-11-22 14:45

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info