Bokköp och skolkabaré

Thorvald tog upp en viktig sak på Förvetet igår. Han skrev om Östlyckeskolans kabaré. Östlyckeskolan är en högstadieskola i Alingsås och verkar ha som tradition att genomföra en kabaré varje år.


I år var 330 av ca 550 elever med i arbetet kring kabarén, både på och utanför scenen. Detta är ett utmärkt sätt att som Thorvald skriver motverka mobbing, eleverna får lära sig att arbeta mot ett långsiktigt mål i en stor grupp osv. När jag gick i nian för en halv evighet sedan (1990) så gjorde vi nior en föreställning som hette Utan gränser. Jag minns att jag gärna ville vara med, men alla fick inte plats i ljudteamet och det var väl egentligen det enda som var aktuellt. Stå på scen ville jag inte göra och syssla med scenografi eller kläder var ju tjej-göra i den åldern så, nä, jag stod utanför.


Utan gränser handlade om en familjs öden och äventyr under (tror jag) hela 1900-talet.
Jag minns speciellt två saker från pjäsen. Dels när Emma läste upp brevet hon tänkte skicka från England. Det var 60-tal och hon hade "precis hört Beatles sjunga She loves you, yeah, yeah..." Jag antar att jag var lite intresserad av henne eftersom jag minns hur hon läste brevet. Hon blev förresten Temptation Island-Emma med halva svenska folket tiotalet år senare.


Den andra saken jag minns var när alla sjöng ledmotivet som en kompis i min klass skrivit musiken till. Det var mäktigt...


När vi hade återträff med skolan efter tio år så märkte jag att många pratade om Utan gränser. Själv mindes jag inte mycket av det, förutom dessa två saker då.


...


Jag har hämtat mina beställda böcker på posten idag. Det kändes inte som om det var något speciellt med böckerna den här gången, men när jag öppnade paketet så märkte jag att det var ett tag sedan jag beställt dem för det var ju många kul saker som det ska bli spännande att sätta tänderna i.


* Lasse Lindroth - Mannen som kunde tala om hästar

Detta var manuset han höll på att skriva när han körde ihjäl sig. Hans fru har skrivit klart det och fått boken utgiven.


* Henning Mankell - Katten som älskade regn

* Sara Villius - Nej, det är en snöklump

Hon är dotter till Hans Villius om jag inte är felunderrättad.

* Imre Kertész - Mannen utan öde

Nobelpristagare

* Mihály Csíkszentmihályi - "Flow" och "Finna Flow"

Försök säga författarens namn sju gånger i rad utan att bryta tungan. :)

* Frans G. Bengtsson - Röde orm

* Sue Townsend - Adrian Moles ljuva liv

* Gösta Åberg - Handbok i svenska


...


Lustigt.. Jag läser ju en del politiska bloggar bland alla mer eller mindre personliga diton, men inte på något ställe har jag sett en kommentar till Gudrun Schymans avgång.


...


Tommy har uppdaterat! (Och bytt namn?)


...


10 anledningar till att INTE ta livet av sig:

1. Du får aldrig mer höra din favoritlåt.

2. Du får aldrig mer se ditt favoritprogram på TV.

3. Du kommer aldrig mer att få oväntade besök, telefonsamtal eller brev.

4. Du kommer aldrig att få chansen att springa maraton på under fyra timmar.

5. Du kommer aldrig mer att läsa en bok.

6. Du kommer aldrig att bada mer.

7. Du kommer aldrig att bli farmor eller farfar.

8. Solen kommer aldrig mer att värma dig.

9. Du kommer aldrig mer att få en kram.

10. Du kommer aldrig mer att läsa Klocklös i Tiden.


...


Läste nyss på Aftonbladet vilka som vunnit RockBjörnar i år. Kent vann två stycken, för årets album och som årets artist men inte för årets låt. Trots fyra nomineringar så knep Håkan Hellström den björnen. Jag visste det! Kents fans kunde inte enas om vilken låt som var bäst trots att Dom Andra regerade hela året. Lite besviken är jag allt, men det går kanske över imorgon när Grammis-nomineringarna presenteras.


...


Klipspringer kunde inte låta bli att kommentera Schymans avgång i sin blogg I Dåligt Sällskap efter att ha läst min kritik tidigare idag. Lite nytta gör man nog ändå inom svenska bloggsfären. :)


...


Förresten, glidtackla aldrig innebandybollar inomhus. Det gör.. ont...

Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Måndag 2003-01-27 22:58
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info